Scheiden en kinderen

Wat moet je regelen voor de kinderen als jullie uit elkaar gaan?

Ouderschapsplan 
Vanaf 1 maart 2009 is het voor ouders die uit elkaar gaan en minderjarige kinderen hebben verplicht om samen afspraken te maken over hen en deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan.

Inhoud ouderschapsplan
In het ouderschapsplan staan afspraken over jullie kinderen. Jullie mogen zelf bepalen wat hierin komt te staan en hoe uitgebreid jullie zaken vast willen leggen. Wat in ieder geval in het plan moet staan is:

  • De verdeling van zorg- en opvoedingstaken;
  • De wijze waarop jullie elkaar informeren en raadplegen over belangrijke onderwerpen met betrekking tot jullie kind(eren);
  • De kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kinderen (kinderalimentatie).

Bekijk de checklist van het ouderschapsplan en het voorbeeld van het ouderschapsplan om een idee te krijgen van de inhoud.

Kinderalimentatie
Jullie zijn als ouder wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Als je uit elkaar gaat moeten jullie hiervoor een financiële regeling afspreken. Dit heet kinderalimentatie.

Mediator
Een mediator kan jullie helpen om alles te regelen, samen goede afspraken te maken en alles goed op papier te zetten. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Scheiden en kinderen