De Voordelen van Mediation

Voordelen mediation

Mediation wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet als methode om een conflict op te lossen. Ook rechters verwijzen partijen steeds vaker door naar een mediator wanneer zij er niet uit komen. Mediation heeft als voordeel dat je niet met elkaar de strijd aan gaat, maar via gesprekken onder leiding van een neutrale en onpartijdige mediator zoekt naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. In dit artikel worden de voordelen van mediation uiteengezet.

De voordelen van mediation op een rijtje
1. Kost minder geld dan wanneer je beide een advocaat hebt
2. Mediation bespaart tijd
3. Het zorgt voor minder stress
4. Het proces is oplossingsgericht
5. Mediation is informeel

Voordeel 1: Het kost minder geld
Een mediationtraject is vaak aanzienlijk goedkoper dan een juridische procedure waarbij ten minste twee advocaten betrokken zijn. Je schakelt immers maar één mediator in en de kosten van de mediation kun je delen. Er is tevens een kans dat je recht hebt op een subsidie en anders kun je kiezen voor een pakketprijs, zodat je direct inzicht hebt in de kosten. Op onze website kun je meer lezen over de kosten (https://www.mediationbureaumn.nl/kosten-mediation/) of je kunt de rekentool invullen om erachter te komen hoeveel een traject voor jou en je (ex)-partner zou zijn (https://www.mediationbureaumn.nl/kosten-scheiding/)

Voordeel 2: Mediation bespaart tijd
Een mediationtraject duurt bij ons gemiddeld 2-3 sessies van ongeveer anderhalf uur. Het conflict wordt dus sneller opgelost dan wanneer je voor een juridische procedure kiest. Zo’n procedure, waar de rechter uiteindelijk een oordeel moet vellen over het conflict, kan vele maanden of zelfs jaren duren. Als je samen met een mediator rond de tafel gaat zitten, voorkom je dus een langdurige juridische rompslomp.

Voordeel 3: Het zorgt voor minder stress
Bij mediation wordt minder stress ervaren, doordat het korter duurt en je daarnaast zelf de touwtjes in handen hebt. Er is ruimte voor de gevoelens en meningen van beide partijen, wat zorgt voor een beter gevoel dan wanneer er niet met elkaar wordt gesproken en het ‘gevecht’ wordt aangegaan via een advocaat.

Voordeel 4: Het proces is oplossingsgericht
Mediation is erop gericht om tot een oplossing te komen die voor beide partijen passend en acceptabel is. Er wordt gezocht naar wat partijen bindt en niet naar wat het conflict verder laat escaleren. Een oplossing die gezamenlijk is gevonden en gemaakt, zal langer standhouden en voor meer tevredenheid zorgen bij de twee partijen.

Voordeel 5: Mediation is informeel
Het mediationtraject heeft een informeel karakter; geen gedoe met ingewikkelde juridische procedures. Je zit gewoon bij elkaar aan tafel en komt al pratend tot een oplossing. Hierbij heeft de mediator achter de schermen het contact met andere partijen, zoals een advocaat en financieel adviseur.

Vragen?
Heb je na het lezen van deze voordelen nog vragen of willen jij en je (ex)-partner een vrijblijvend intakegesprek plannen? Neem contact op met ons via 030-2341466 of info@mediationbureaumn.nl