Het gebruiken van de achternaam van je ex-partner

Achternaam van je ex gebruiken

Regelmatig krijgen wij vragen over het blijven gebruiken van de achternaam van de ex-partner na een (echt)scheiding. De regels hieromtrent zijn geregeld in boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, en dan specifieker in artikel 9.

Volgens de wet is het verboden de achternaam van een ander te gebruiken. Wanneer je gehuwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad is hier echter een uitzondering op van toepassing. Na de scheiding is het geoorloofd om de achternaam van je ex-partner te blijven gebruiken. Dit mag door de naam op zichzelf te gebruiken of voor of achter je eigen naam te voeren.

Wanneer jullie geen kinderen hebben, kan je ex-partner jouw recht om zijn/haar achternaam te blijven gebruiken aanvechten bij de rechtbank. De rechter zal dit verzoek niet snel inwilligen, behalve als er sprake is van  een gegronde reden. Als jullie samen wel kinderen hebben gekregen, dan kan je ex-partner dit recht van jou niet aanvechten. Je mag dan dus geoorloofd de naam blijven voeren, zonder dat je ex-partner dit kan aanvechten. Jouw recht om de naam van je ex-partner te gebruiken vervalt echter wel wanneer jij zelf weer opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.